Bolån

>>  Flexibla Bolån för dig med Anmärkningar..Ansök Här

Bolån. Förr eller senare måste de flesta personer ta ett bolån. Visst finns det de som aldrig köper en egen lägenhet eller som har så pass mycket pengar att ett bolån inte blir aktuellt, men gemene man måste oftast någon gång i sitt liv bege sig till banken för ett bolån.

Ett bolån är uppdelat i bottenlån och topplån. Bottenlånet i ett bolån är ofta mellan 75 och 90 procent av värdet på fastigheten. För det mesta vill banken att den resterande delen av ditt bolån ska betalas kontant. Om du som låntagare har goda referenser för återbetalningsförmåga, kan du dock få ta något som kallas för topplån. Denna del av ett bolån har högre ränta och är därför den del av ditt bolån som du bör betala av så fort som möjligt.

Det finns en rad olika långivare som du kan ta ett bolån hos. SBAB är ett statligt bolag som kan erbjuda bolån. Här kan du ta ett bolån på upp till 95 % av totalvärdet på bostaden. SBAB ger ut bolån från 200 000 kronor och uppåt. Hos välkända Swedbank kan du ta ett bolån från 100 000 kronor och uppåt och även här kan du låna upp till 95 % av totalvärdet.  Länsförsäkringar ger ut bolån från 100 000 kronor och uppåt, men här kan du bara låna upp till 90 % av totalvärdet. Räntan på ditt bolån varierar beroende på vem du lånar ifrån, hur länge du vill ha ditt bolån och hur mycket du väljer att låna. Allt sådant måste du alltså ta med i beräkningen när du väljer bolån. På Compricer.se finns en fin översikt och en enkel sökfunktion att använda i jakten på det perfekta bolånet.

När du tar ett bolån kan du välja mellan rörlig eller fast ränta. Enligt vissa statistiska undersökningar har de som haft rörlig ränta på sitt bolån under de senare åren tjänat på det. Men för att kunna ha rörlig ränta på sitt bolån gäller det att du har en god ekonomi, som inte sätter dig på pottan om räntan på ditt bolån plötsligt går upp avsevärt. Om du har små marginaler i din vardagsekonomi och vill kunna sova gott, bör du inte ha rörligt ränta på ditt bolån. Då blir månadskostnaden för ditt bolån den samma så under hela den tid som du har valt att binda ditt bolån. Ett alternativ är att dela upp ditt bolån: låt halva bolånet ha rörlig ränta och halva bolånet ha bunden ränta. När du bestämmer dig för att binda räntan på ditt bolån gäller det att veta hur lång tid som är bäst att binda bolånet. Ska det vara ett år, två år eller tio år? När det gäller bolån och bindningstid finns en liten regel att hålla sig till: ju längre du binder ditt bolån, ju dyrare blir bolånet. Du måste därför ha någorlunda koll på var den allmänna ekonomin är på väg. Tror du att räntan på bolån ska sjunka? Eller kommer ränteuppgången att hålla i sig i ytterligare fem år? Det är naturligtvis helt omöjligt att veta säkert, men om du tar ett bolån är det ändå viktigt att fundera över dessa frågor och söka svar hos de som har kunskap om räntan. Glöm inte att banken är väldigt intresserad av att du ska binda räntan på ditt bolån så länge som möjligt, då banken då tjänar ännu mer på ditt bolån.

Om du har ett bolån kan det löna sig att förhandla med banken om räntan. Det gäller helt enkelt att bevisa för banken att du är en bra låntagare. Till exempel kan du pressa räntan genom att ta fler lån eller försöka spela ut två banker mot varandra när det gäller räntan på ditt bolån.