Bostadslån

>>  Flexibla Bolån för dig med Anmärkningar..Ansök Här

Bostadslån. Börjar det klia i fingrarna vid tanken på att äga en egen bostad? Är du trött på att hyra och betala pengar i någon annans ficka? Eller har du lust att renovera, måla om och bestämma själv över där du bor? Då är det nog dags att köpa din egen lägenhet eller villa. För de allra flesta blir det då aktuellt att ta ett bostadslån.

Vanligtvis består ett bostadslån av två delar: bottenlån och topplån. 75 till 90 procent av ditt  bostadslån brukar utgöras av bottenlånet. Det är den här delen av ett bostadslån som lånas ut mot en säkerhet, vanligtvis bostaden själv. Vid billån brukar bilen utgöra säkerheten, vid båtlån båten och så vidare. Vid ett bostadslån vill banken därför ha ett pantbrev på din bostad. Misslyckas du sedan  med att betala tillbaka ditt bostadslån har banken äganderätt till din bostad. Bottenlånet på ett bostadslån innebär därför inte lika hög risk för banken, varför räntan på denna del av ett bostadslån är lägre än räntan för topplånet. Räntan på ett bostadslån kan vara både bunden och rörlig. I ett bostadslån kan det finnas flera olika bottenlån, med olika långa bindningstider och takt på avbetalningen.

Den andra delen av ett bostadslån är alltså topplånet. Som synes handlar denna del av bostadslånet om 10 till 15 procent av din bostads marknadsvärde. Topplånet på ett bostadslån har mycket högre ränta än bottenlånet, varför du bör koncentrera dig på att betala av topplånet snabbare än bottenlånet. I ett bostadslån kan ränteskillnaden mellan bottenlån och topplån skilja sig så mycket som 3 procent. Det kan låta lite men ger stors utslag på totalsumman av ditt bostadslån! Precis som med bottenlånet på ett bostadslån kan räntan på topplånet vara antingen rörlig eller bunden.

Det kan kännas krångligt att välja mellan fast eller rörlig ränta när du ska ta ett bostadslån. Man kan  omöjligt veta helt säkert vad som kommer att löna sig i längden, men statistik visar dock att de med rörlig ränta på sitt bostadslån har tjänat på detta under de senaste åren. Du kan också välja att dela upp ditt bostadslån och låta hälften ha rörlig ränta och hälften fast. Dessutom kan du välja olika bindningstider för räntan, allt mellan två år till tio år. Den del av ditt bostadslån som du väljer att binda kommer alltså inte att påverkas av svängningarna på bostadsmarknaden, vilket givetvis kan vara både negativt och positivt.

De allra flesta banker och låneinstitut kräver en kontantinsats när du tar ett bostadslån. Det brukar oftast röra sig om cirka 10 procent av totalsumman. Tar du ett bostadslån på 500 000 kronor, måste du alltså kunna betala 50 000 kronor kontant. Ju större kontantinsats du kan lämna på ditt bostadslån, desto billigare blir det för dig att ta ett bostadslån eftersom topplånet minskar. Ju längre tid det tar för dig att betala tillbaka ditt bostadslån, ju dyrare blir det nämligen.

När du ska låna en så pass stor summa som ett bostadslån faktiskt är, kan det verkligen löna sig att jämföra olika låneinstitut med varandra. Små nyansskillnader i räntan ger stora utslag på totalsumman och du vill naturligtvis komma undan så billigt som möjligt med ditt bostadslån. Det kan kännas komplicerat och tidskrävande att själv jämföra de olika låneinstituten ett och ett, varför Pricerunner och Compricer är fina alternativ att använda sig av. Här kan du med ett enkelt sök få en hyfsad översikt över olika låneinstitut och deras villkor för bostadslån. Visserligen är översikten inte så grundläggande, men det är ändå ett steg på vägen i jakten på information om det bästa bostadslånet. Lycka till med ditt bostadslån!