Bottenlån

>>  Flexibla Bolån för dig med Anmärkningar..Ansök Här

Bottenlån. En vacker dag måste de flesta människor överväga om de måste ta ett banklån eller inte. Det kan handla om köp av en ny bostad, renovering av den befintliga bostaden, köp av båt eller kanske en ny bil. Oavsett anledning är det bra om du innan låntagandet känner till olika begrepp när det gäller lån. Bottenlån är ett viktigt sådant, då det som regel utgör 75-90 procent av den totala summan. Banken räknar också vanligtvis med att du kan lägga en kontantinsats på 10 procent och den resterande summan du sedan lånar utgörs av topplånet. Topplånet har ingen säkerhet och har därför en mycket högre ränta än den del som kallas bottenlån. De flesta väljer därför att betala av topplånet snabbare än sitt bottenlån.

Ett bottenlån har alltså för det allra mesta en säkerhet eller pant som man också kan kalla det. Säkerheten på ett bottenlån vid ett husköp brukar vara själva bostaden, vid ett bilköp själva bilen och så vidare. Det betyder att säkerheten för ett bottenlån tillfaller banken om låntagaren av någon anledning inte lyckas betala av sitt lån. Som säkerhet för ett bottenlån kan du också ha en borgenär. Eftersom ett bottenlån har säkerhet, innebär det mindre risk för låneinstitutet, som därför sätter en lägre ränta på bottenlån än topplån.

Att förstå skillnaden mellan olika låneinstituts topplån, bottenlån och kontantinsatser kan kännas snårigt och en smula tidskrävande. Pricerunner och Compricer är en liten hjälp på vägen. Här hittar du en översikt över de vanligaste låneinstituten och deras bottenlån, topplån, kontantinsatser och räntesatser. Även om informationen är ytlig, så får du ett någorlunda riktmärke att gå efter. Storleken på bottenlån varierar mellan olika låneinstitut. Nordea och Resurs Bank ger enligt Pricerunner lägst bottenlån när det gäller villalån, bara 75 procent. Nordea är också sämst på bottenlån på bostadsrätt i storstad och bostadsrätt allmänt, också här 75 procent. Övriga låneinstitut som Pricerunner listar ligger på mellan 85 procent och 95 procent när det gäller bottenlån.

Det kan alltså vara bra att jämföra flera olika låneinstitut och deras villkor för bottenlån. Om du ska ta stora lånesummor kan en liten procentskillnad göra mycket för slutresultatet av ditt bottenlån.