Topplån

>>  Flexibla Bolån för dig med Anmärkningar..Ansök Här

Topplån. För den som är på väg att ta någon form av lån, vare sig det gäller billån, bolån eller båtlån, är det bra om man har lite koll på de olika begreppen kopplade till låneprocessen. Något av det viktigaste är att veta skillnaden mellan bottenlån och topplån.

Bottenlånet utgör den säkrare delen av ett lån, då bostad eller liknande är satt som pant. När man köper ett hus utgör bosten pant, vid båtköp båten eller bilköp bilen. Det är vanligt att 75 till 90 procent av totalsumman utgörs av bottenlånet och räntan på denna del av lånet är lägre än den del som kallas topplån.

Delen som kallas topplån är den skillnad som blir mellan bottenlån och själva köpesumman då kontantinsatsen dragits bort. På en bostad är kontantinsatsen som regel 10 procent. Därför utgör ett topplån cirka 10 till 15 procent av den totala lånesumman. Ett topplån saknar också säkerhet och det är på grund av detta som ett topplån har högre ränta än ett bottenlån. Ett topplån blir därför relativt dyrt för låntagaren och man bör fokusera på att betala av topplånet så fort som möjligt.

Om banken har fått exempelvis din bostad som säkerhet på ett lån, vill de naturligtvis vara så garanterade som bara möjligt om att få pengarna tillbaka för lånet även om bostadsmarknaden åker i en svacka. Sjunker bostadsmarknaden är det ditt topplån som åker först, varför banken sätter en hög ränta på ditt topplån för att risken är högre. Ett topplån har vanligtvis rörlig ränta och styrs av den totala marknadsräntan, till motsats från bottenlånet. Ett bottenlån kan ha både fast och rörlig ränta.

Topplån är alltså en dyr del av lånet och numera är det allt vanligare att låneinstituten lockar med lån utan topplån. Om du väljer att låna från ett sådant låneinstitut är topplånet inbakat i bottenlånet och räntan på hela lånet är bundet. Med bunden ränta på både topplån och bottenlån slipper du bli överraskad om räntan på bostadsmarknaden plötsligt svänger, vare sig det är negativt eller positivt.

Att vara klar över de olika begreppen: topplån, bottenlån och kontantinsats, är viktigt ifall du står i startgroparna att ta ett lån. Du måste också ta ställning till om du vill ha ditt topplån inbakat eller fristående. Bland annat SBAB och Nordea har lån med inbakat topplån. Låneinstitut som erbjuder separat topplån är till exempel SEB, ICAbanken och Swedbank och vill du inte ha topplån över huvud taget kan du vända dig till Skandiabanken.

Vad du ska välja när det gäller topplån och bottenlån avgörs helt och hållet av din egna ekonomi, vem du väljer att låna av och hur trygg och säker du vill känna dig. Ta gärna kontakt med din bank så hjälper dem dig vidare i valet av topplån, bottenlån och kontantinsats.